Amerikanska almanackor

De här almanackorna från 1870-talet är tryckta i Amerika och texten är på svenska. De är alltså avsedda för svenskar som utvandrat.

McLean tillverkade läkemedel och almanackorna innehåller reklam för olika medikamenter. Man får tips om hur man botar olika krämpor och besvär som; gula febern, frossa, tandvärk, öronvärk, scharlakansfeber, spindelbett och hosta. Han rekommenderar även ett ”socker-emaljerat universalpiller”. Företaget låg på Chestnut Street i Sankt Louis Missouri.

Almanackan som finns inuti är i tabellform – månad för månad. Där redovisas namnsdag, solens upp- och nedgång, längd på dagen och uppgifter om månen. På julafton 1877 förmodas väderleken bli; ombytlig och regnig.

Jag funderar på om det var snöiga vintrar i Amerika för dom svenska utvandrarna. Jag såg Nybyggarna av Vilhelm Moberg på TV nyligen, och då var det kallt och snö i ett inslag. Almanackorna ger säkert besked, om man bläddrar i dem.

Placering: Kronologi. Almanackor. (Tryckta i Amerika. Diverse.)

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.