Till dig – kvinna

Den här lilla broschyren från 1956 är en hälsning från Mölnlycke väfveriaktiebolag. De tillverkade dambindor, till exempel Mimosept.

Det står inledningsvis att texten är skriven av en läkare. Man får information om puberteten, hormoner och hur kroppen växer. På sidan 12 kan man läsa att under puberteten är känslorna intensiva och våldsamma, ”men de är kortvariga och utan mognad”. Enligt texten är kvinnan som ung entusiastisk och stridbar, samtidigt som hon är skygg och enstörig. Puberteten beskrivs som en spännande tid och ”man knyter nya kontakter och ser med friska ögon på världen”.

Det finns en skissartad bild på livmoder och äggledare, med tillhörande information. Under rubriken ”Gör något åt håret” står det att stripigt hår är en plåga för många flickor. Den unga kvinnan får tips på hur hon ska sköta sin hy.

Reflexion: Texten i broschyren är en blandning av fakta, reklam och en skildring av hur man ser på kvinnor. Fick pojkar tips om hur de skulle sköta sin hy?

Placering: Medicin. Könsförhållanden. Fler varianter av broschyren finns. Det finns mer material från företaget Mölnlycke på Affärstryck.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.