9 december – Åby-Klippans ångbryggeri

Aktiebrev för Åby-Klippans ångbryggeri

 

Här visas ett vackert exempel på ett så kallat aktiebrev. Ett bevis på att ägaren till detta har förvärvat en viss del i företaget. I vardagstrycks samlingar finns det många exempel på just aktiebrev. Eftersom dessa har blivit samlarobjekt så lånas de bara ut i den mer bevakade Specialläsesalen. För cirka tio år sedan var man ännu mer restriktiv med tillhandahållandet, då lånades bara en fotostatkopia ut. 

Åby-Klippans ångbryggeri grundades år 1877. Orten bytte namnet till Klippan på 1930-talet. Det namn som vi känner kommunen och centralorten i nordvästra Skåne idag. 

Den nionde december skulle julölet vara färdigt enligt Bondepraktikan. Varje gård satte en ära i att brygga ett starkt och välsmakande öl. Ända sedan vikingatiden har det hetat att man ”dricker  jól”. Med industrialiseringen startades stora kommersiella bryggerier som i viss mån trängde ut den gamla sedvänjan att brygga själv. Kanske några skånebönder skippade hembryggandet och köpte från Åby-Klippan istället?

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.