23 december – Julhög

När man dukade julbordet fick varje familjemedlem en julhög. Traditionen var utbredd i landet och i vissa familjer har julhögen kanske följt med ända fram till idag?

I julhögen låg bröd för hela helgen, det grövsta längst ner, högre upp kom mindre och finare bröd och kanske toppades högen med en lussekatt eller en kringla. Julhögen kunde även innehålla en bit ost och ett äpple. Hade man pepparkakor lades de på sidan om. Man fick själv hushålla med sin julhög och se till att den räckte alla juldagar.

För att baka bröd till julhögen behövdes någon form av jäsmedel. Här kan man läsa om prässjäst, som verkar vara ungefär den typ av färsk jäst som vi använder idag. Trycksaken är från 1851.

 

Man kunde även använda Lagermans bakpulver Tomten. I broschyren finns recept på bland annat Uddiga pepparkakor, Pepparnötter, Kanelbröd och Rockkakor. Recepten är utarbetade av Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala.

Broschyren är tryckt 1905 och den inleds med en beskrivning över fabriken Tomten i Göteborg.

Trycksakerna återfinns under Ekonomi, Kokkonst.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.