Slaget vid Dennewitz och slaget vid Leipzig 1813

Till vänster visas en tackbön som rör en svensk medverkan i en vunnen seger vid Dennewitz i september 1813. I slaget vid Leipzig drygt en månad senare besegrades Napoleon. Till höger syns en tackbön ställd till Gud med anledning av slaget som pågick i några dagar. Tacksägelsen från oktober berättar bland annat att fienderna flydde, man hyllar ”Europas självständighet” och så uppmärksammas de tappra männen som stred. Vi svenskar krigade alltså nere i Tyskland tillsammans med andra mot Frankrike, i början av 1800-talet.

Bönerna lästes upp i kyrkan för folk i Sverige för nästan 200 år sedan. Människor satt alltså i bänkarna och lyssnade på prästen. Dessutom var texterna en information om vad som inträffat. Tänk på att det inte fanns någon TV, så ingen krigskorrespondent syntes i rutan. Och inte heller läste var och varannan tidningen. Jag föreställer mig också att åtminstone några kom i kontakt med de som deltagit i striderna och återvänt hem till Sverige. Såvida man inte dött på slagfältet i en blodpöl. Kanske pratade man om krigen på kyrkbacken.

Tacksägelsernas placering i vår samling: Teologi. Liturgik. Luthersk ritual. Svensk. Böner och tacksägelser.

I Nationalencyklopedin står det följande om det sjätte koalitionskriget som slaget vid Leipzig ingick i: ”… Efter slaget vid Borodino intog han (Napoleon) Moskva, men under återtåget gick merparten av den stora armén under i köld och umbäranden. Detta blev vändpunkten för Napoleon och signalen till sjätte koalitionskriget (1813–14), i bl.a. Tyskland kallat befrielsekriget. Napoleon besegrades i slaget vid Leipzig 1813, där även Sverige under kronprins Karl Johan deltog. Alla stormakter var nu beslutna att krossa Napoleons välde. Sedan kriget förts in i Frankrike tvangs Napoleon att abdikera och Frankrike i Parisfreden 1814 att återgå till 1792 års gränser. Under de hundra dagarna efter Napoleons återkomst från Elba besegrade så de allierade i sjunde koalitionskriget (1815) slutgiltigt Napoleon vid Waterloo.”

Min kollega Dag tänker sig att kronprins Karl Johans medverkan i krigen måste ha ökat kronprinsens förtroende bland inflytelserika personer. I alla fall är det han som sedan blev kung i Sverige – den förste Bernadotten på tronen.

I Tyskland finns ett monument över slaget vid Leipzig som håller på att renoveras.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Slaget vid Dennewitz och slaget vid Leipzig 1813

  1. Carina skriver:

    De har två slagen hör till det andra Napoleonkriget. Freden slöts 1814. Och apropå 1813-1814: sedan dess har inte Sverige varit i krig. Läs till exempel mer på Historiesajten: http://www.historiesajten.se/krig.asp?sortering=fran