Godisfabriken

I Malmö fanns det en godisfabrik med ett stort utbud av karameller och choklad. Här kunde man även köpa läckra lakritsremmar. Den här katalogen med bilder och priser är från 1908.

Återfinns på: Affärstryck. 1900-1920. 8:o

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Godisfabriken

  1. Carina skriver:

    Salta och söta lakritsremmar är inte så dumt. Imorgon, onsdag, ska jag och Dag försöka utröna remmarnas pris i förhållande till den tidens löner.

  2. Carina & Dag skriver:

    Hultman tillverkade ju godis, så det såldes i större mängder till mindre butiker. I katalogen från 1908 kostar 1 kg fyrkantiga remmar 1 krona och 60 öre netto. 120 remmar gick det på ett kilo. I boken ”Vad kostade det?” av Lagerqvist finns det prisuppgifter för år 1910. En kvinna som arbetade inom industrin med låg lön tjänade då 1.60 per dag. Så 1 kg remmar kostade hennes hela daglön, ungefär. Det skiljer ju två år. 1 kg smör kostade 2:05 och 1 liter mjölk kostade 14 öre. Men man ville väl bara köpa en eller två remmar… Så kanske kostade en rem runt 1-3 öre? Butiken skulle ha förtjänst också. Men lakrits och konfekt var nog en lyxvara.