Sommar i vintertid

Såhär i väntans jultider, varför inte strunta en sekund i traditioner som skyltsöndag och Lucia, skinka och glögg. Och helt enkelt drömma oss tillbaka till sommaren, som i år visserligen lämnade en hel del att önska. Åtminstone i Sverige där den enligt många inte ens behagade infinna sig mer än ett par veckor. Huruvida sommarmånaderna 1976 bjöd på en mer efterlängtad värmebölja låter jag vara osagt. Dock skvallrar bilden nedan om att det nog ändå var skapligt väder när Östervåla Dansgille arrangerade en av sina återkommande spelmansträffar. Och faktum är att när jag söker vidare i KB’s magasin och letar mig fram till gillets medlemsblad från samma år, låter en skribent som skrivit dagbok från den aktuella sommaren meddela att det var toppenväder. Men nog om klimatet i Uppland.

Östervåla Dansgilles målsättning var sedan starten att befrämja bygdedans och andra kulturella intressen. Det handlade således om såväl dans och musik som slöjd och bygdekultur i största allmänhet. Gemenskap var ett av ledorden för gillet och sommaren 1976 arrangerades bland annat sommarsöndagar och spelmansstämmor. Folkmusikspelandet i allmänhet tog i Sverige fart på sjuttiotalet och går hand i hand med globala politiska händelser som till exempel Vietnamkriget samt diverse befrielsekamper och raden av protestsångare som följde i dess kölvatten, inte minst i USA. Den folkliga svenska musikkulturen hade länge existerat utan vinstintressen och på sjuttiotalet med bland annat gröna vågen-rörelsen blev spelmän och folkmusik än mer synliga.

Trycket från Kultursommaren 1976 tycker jag på ett vackert sätt sammanfattar detta.

Det här inlägget postades i Pliktexemplar, Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.