Klemmings pappa tillverkade en dusch

Klemming som på 1800-talet var chef för KB hade sitt föräldrarhem på Drottninggatan 40 i Stockholm. Det är hans pappa som har gjort den här duschen, för han var bleckslagare! Pappan var 61 år när bladet trycktes.

Det lilla reklambladet är från 1847 och på den tiden var en dusch mycket ovanlig. Det måste ha varit en exklusiv vara, eftersom man tvättade sig i fat eller balja.

En bleckslagare hamrar på plåtar och formar dem till saker. Plåtarna kan vara av zink, järn, koppar eller mässing. Klemmings pappa tillverkade kastruller, ugnar, toaletter och annat. Enligt bladet tillverkade han också badkar och fotbad. Han sålde även garderober och lampor. Just lampor gör han reklam för utförligt på bladets baksida. Och jag påminner om att KB:s gamle chef bodde ett tag på biblioteket i Humlegården och att man då kunde se en lampa lysa där inne på kvällarna. Och kanske var det en lampa som hans pappa gjort…

Var fick han idén ifrån till en dusch? En raffinerad pjäs. Som ålderman inom bleckslagaryrket kanske han hade haft möjlighet att resa utomlands och där snappat upp nymodigheter eller så hade han sett uppfinningen på bild. Runt duschen hänger ett draperi, resten är hamrat och tillverkat för hand från plana plåtar. Och han som står i duschen utan kläder är ju nödvändig för annars hade nog en 1800-tals människa inte förstått vad det var.

I samlingen finns två små blad på avdelningen Affärstryck. 1800-tal. Format 8:o. Notera att reklambladet är tryckt på Norstedts. Om man har en son som fått arbete på Kungliga biblioteket i flygeln på slottet 1844, så ska väl reklamen ändå vara tryckt på ett klassiskt boktryckeri.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.