Spår efter August Strindberg i Vardagstryckets samlingar

Mellan åren 1874 och 1882 arbetade August Strindberg som extra ordinarie amanuens i Kungliga biblioteket. Bibliotekets lokalbyte från slottet till den nyuppförda byggnaden i Humlegården skedde sent på året 1877.

I Kungliga bibliotekets årsberättelse för 1878 beskrivs bibliotekets flyttning till de nya lokalerna i Humlegården på ett detaljerat sätt. Om Strindberg deltagit i flyttbestyren är ovisst – han nämns dock inte i denna roll i årsberättelsen. Däremot kan vi bland annat läsa följande om Strindbergs arbete i biblioteket;

E. o. Amanuensen August Strindberg har under året 1878 tjenstgjort på Kongl. Bibliotekets svenska afdelning och derstädes utfört följande arbeten: ordnat Svensk Krigsvetenskap och Svensk Teologi; sorterat och utställt …”

     

Intressant nog finns det ännu spår i Vardagstryckets samling av hans arbete i form av några så kallade omslag. Ett omslag är ett papper som är vikt kring trycket och försett med text om innehållet. Idag har omslagen delvis vittrat sönder och hur många som finns kvar är svårt att säga. Jag har hittills gjort några nedslag i facket Svensk Krigsvetenskap och där funnit ett hyggligt stort antal. Åtskilliga har säkert gått förlorade genom slarv och okunnighet. Att man däremot i några fall bevarat Strindbergs förmodade etiketter vid byte av kapslar, visar på pietet.

Se via denna länk två kapslar med gamla etiketter.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.