Om husdjur, och särskilt katten

Kattens historia är lång, ca 3000 f. Kr. ansågs den gudomlig i Egypten och det var dödsstraff på att döda eller äta en katt. Den balsamerades och begravdes. I Kina anlitades den som råttfångare i silkesplantagerna ca 1000 f. Kr. Värre var det under medeltiden, då den troddes vara i förbund med djävulen och därför brändes på bål.

I Sverige finns idag ca 1,3 miljoner katter, varav drygt 13% är raskatter. Jag har en känsla av att flera av dessa katter bor hos en bibliotekarie, kattmänniskor är vi många av! Själv har jag en halvbengal – hennes mamma råkade i olycka (men till lycka för mig) med en herre av simplare sort.

Kattutställning

Jag gav mig ner i magasinet för att leta trycksaker om katter.
Enligt uppgift ägde den första kattutställningen rum i England 1598 – då korades de bästa råttfångarna. Den första officiella utställningen hölls sedan 1871 i Crystal Palace i London, och redan då bedömdes hur typiska för sin ras de olika individerna var. 160 katter deltog.

När den första kattutställningen anordnades i Sverige hittade jag inget belägg för,  men den andra anordnades 1926. 69 kissar ställdes ut: vita, blåa och på annat sätt färgade angorakatter, siamesiska katter, samt enfärgade, spräckliga och flerfärgade korthåriga. En kuriositetsklass förekom också med två deltagare varav den ena hade som moder en engelsk skeppskatt.

Idag kan man på Sveraks (Sveriges kattklubbars riksförbund) hemsida läsa om tolv (plus fyra) internationella utställningsklasser och därtill fem nationella, och förbundets redovisning av raser upptar inte mindre än 44 olika raser (då inräknat både korthår och långhår av vissa).

Emellertid: i kapslarna på hyllan betecknad Ekonomi, Husdjursskötsel, Smådjuren hittar jag inte särskilt många prospekt från kattutställningar under perioden fram till 1970. Katten hade nog inte, trots Crystal Palace, så hög status. Desto fler utställningskataloger finns för fjäderfän, kaniner, duvor av alla slag inklusive brevduvor, och pälsdjur som olika slags kaniner, silverrävar, rödrävar och minkar.

UtställningarSvenska Kaninavels-Depôtens Utställning 1919 redovisar 167 utställda kaniner av 14 olika raser, från Stor vit dansk lantkanin till Belgisk jätte. Fjäderfäutställningen i Skara 1919 visar 36 olika klasser av höns, ankor, änder, gäss, kalkoner och t.o.m. påfåglar. Av duvor, som ofta ställs ut, finns också åtskilliga raser och särskilda utställningar ägnas brevduvor. Finaste pris ges här till den/dem som flugit minst 75 mil.

Naturligtvis förekommer också hundutställningar i materialet, men till en början betydligt sparsammare än man skulle kunna vänta sig. Först från 1940-talet blir hundarna populärare än fjäderfäna, till en början huvudsakligen terriers och taxar, tycks det.

Från 1950-talet blir det vanligt med återkommande kattutställningar i och med att Svenska kattklubben bildas 1946. Deras katalog från 1949 tar med 96 pristagaraspiranter och nu har Russian Blue tillkommit som ras. Klubben heter numera Stockholms kattklubb och en katalog från deras utställning 2008 förtecknar upp emot 400 deltagande katter.
Utställningar_2

Duvutställning

För att avsluta med min egen kisse, ovan nämnd: Bengalkatten erkändes som ras först 1999. Det är en korsning av bengalisk vildkatt och tamkatt, med ganska mycket av de vilda egenskaperna kvar. BengalkattenDen är självständig, mycket nyfiken, sällskaplig bara på sina egna villkor, klättrar gärna högt i träd, plaskar i vatten – och är vacker!

 

 

Materialet återfinns i samlingarna fram till 1970 under Ekonomi, Husdjursskötsel, smådjuren, därefter under Qd

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.