Vårda dina växter

Våren närmar sig och det börjar bli tid att ta extra hand om våra växter. Jag har hittat ett tryck som berättar om alla fördelar med ”Rökmaskinen Bolm och sätten för dess användning”.

Bolm_1

Bolm_2

Bolm_3

Trycket börjar med en inledning av hur man kommit fram till att rök är ett effektivt sätt att slippa obehag med ohyra av olika slag.

”Sedan lång tid har det varit kändt att rök är ett synnerligen förträffligt medel, om man vill skydda sig mot insekter, som kunna vålla en större eller mindre obehag. Så skyddas man ganska väl mot mygg genom att röka tobak. Biodlaren förser sig vanligtvis med en cigarr i munnen, då han skall sköta om sina bin. Om han ej är rökare, brukar han för ändamålet en pipa, i hvilken han blåser och såmedelst bolmar ut rök, enär bina sky röklukten”.

Det talas även om hur människor som tänker sova under bar himmel tänder eldar som avger mycket rök för att slippa insekter under natten och därmed kunna njuta av sin vila.

”De urgamla metoderna att genom rök skydda sig själf, sina växter och sina kött- och fiskvaror måste så småningom åter komma till heders. Det är för att visa rökens mångsidiga användning och värdet af denna metod som denna lilla skrift tillkommit”.

”I svårare fall bör man ställa in växten eller växterna i en någorlunda tät låda. Genom ett litet hål i en af lådans väggar införes pipen af Bolm, och rök pressas in”.

Bolm_4

Som rökmedel rekomenderas finhackat enris blandat med billig tobak, pyretrum roseum, torr vallmo eller torkad potatiskål.

”Ofta kan en krukväxt, utan att man vet någon orsak, se klen och tynande ut. Om man vid dylika fall gör ett försök med att föra in pipen af Bolm i växtkrukans bottenhål och pressar in rök, så att den, om jorden i krukan ej är allt för tätt packad och växtens rötter allt för täta, går igenom jorden, visar sig ofta anledningen till växtens tynande utseende ha varit ett större eller mindre antal små maskar, vanligen hvita, men någon gång äfven af annan färg, hvilka icke lida röken, utan helt enkelt praktisera sig upp till ytan och promenera vidare öfver blomkrukans kanter ut öfver bord och golf”.

Enligt denna skrift är metoden att rökbehandla mycket intressant eftersom det visat sig att de gaser som bildas under förbränningen inte bara dödar ohyran utan även göder växten ”Åtminstone blir han betydligt uppkryad. Det blir som finge växten ny lefnadslust”.

Ekonomi, Skadesjur

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.