Postorder – från hantverk till industri

Åhlen-Holm_1914_1

Många minns att de bläddrat i Åhlén & Holms postorderkataloger. Huvudkatalogen kom ut i 100 000 exemplar och sommarkatalogen i en ännu större upplaga. Verksamheten startade i ett litet hus, men utökades upprepade gånger. Snart fanns hundra rum i ett företagskomplex, vilket inte heller räckte till eftersom planen var att börja arbeta ”efter ett amerikanskt system”. Konceptet bestod av egen tillverkning i kombination med omfattande extern framställning av varor. Registret som höll reda på alla agenterna sköttes av personal i en särskild lokal. Man hade en elektrisk brevöppningsmaskin och en annan som klistrade igen utskick. En handfull anställda skötte en sådan maskin.

Visst blir man imponerad över deras rörelse! Med stolthet visade de upp sig på Baltiska utställningen i Malmö 1914.

I broschyren finns bilder på arbetslokalerna. Anställda sorterar och packar, men fotografierna visar också män vid ångpannan, i elektricitetsverket och personal i tryckeriet. På det här sättet förmedlas tidens blandning av manuellt hantverk och en mer industriliknande produktion med moderniteter som inte var självklara.

Åhlen-Holm_1914_2                                                             Åhlen-Holm_1914_3

Den här typen av broschyr håller jag utkik efter när jag arbetar i samlingen. Det är alltid givande att få se en skymt av människors arbetplatser. Via tryck på papper förflyttas man tillbaka i tiden, samtidigt som mycket är förlorat och aldrig går att återskapa. Vi som lever idag var inte med då. Jag fann broschyren inte alls i boxarna med företagets övriga trycksaker på Affärstryck utan på avdelningen Utställningar. Tack vare nyfikenhet. Den ligger i ett pappersomslag med totalt 59 småtryck från den baltiska utställningen. Året 1914 gjorde mig extra intresserad, eftersom det var då första världskriget bröt ut.

I tidskriften Biblis vårnummer 2015 skriver jag om saker som kan köpas på distans – nämligen kläder.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.