Midsommar på Skansen

Ingen har väl missat att det är midsommar den här veckan, och en plats där detta firas ordentligt är på Skansen i Stockholm. Där har man firat midsommar varje år sedan det öppnade 1891. I Kungliga bibliotekets vardagstryckssamling har vi många programblad från Skansen, bland annat det här från midsommarveckan för 75 år sedan. Om man jämför med hur firandet går till idag och hur det firades 1940 kan man lätt konstatera att inte så mycket har förändrats. Det är idag, liksom då, störst fokus på traditionellt firande med majstång, folkdanser och folkmusik. Den kanske största skillnaden är att midsommarafton 1940 inträffade på en söndag, eftersom midsommarafton fram till 1953 alltid var den 23 juni. I övrigt är det mesta sig likt.

Skansen_1940

Skansens program återfinns i samlingen under Kulturhistoria. Sverige. Museer. Nordiska Museet. Skansen.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.