Något om bilder i trycksaker förr

Sonessons_detalj        Sonessons_2

Ovan detaljer från en trägraverad illustration.

I det här reklammaterialet från slutet av 1800-talet från Sonessons maskinaffär används åtminstone 2 olika bildreproduktionsmetoder.

I samma broschyr finns föremål som är avbildade med hjälp av trägravyr och andra är fotograferade. Nya bildreproduktionsmetoder ersatte bland annat xylografin och introducerades så smått i reklamen. Produkter tillkom och fotograferades istället. Det är en anledning till att liknande produkter är avbildade med hjälp av olika tekniker i en och samma trycksak under en övergångsperiod.

Fotografi är så självklart idag. Tecknade illustrationer efterfrågas dock fortfarande.

Bilderna i vardagstryckets material är extremt omfångsrikt, så man måste ödmjukt föreslå en rimlig metod. Kanske har man fel, så där 100 år senare när man kastar en snabb blick på en bild från en avlägsen tid. Och jag är inte helt inläst på området, men jag har en synnerligen skarp blick som jag ärvt av min far. Det är kul att titta på varje enskilt avbildat objekt som finns på en och samma reklamsida. Som ett antal modeller av kaffekoppar där en del är graverade och har funnits med ett tag. Andra är nyare och därför fotograferade, allt eftersom de togs i tillverkning. En del bilder släpar med som ett minne från den gamla tiden. Klichéer blir favoriter och brist på tid för att göra nya råder.

Jag funderar, tittar igen och igen. Hastar vidare. Läser om klichétillverkning. Frågar andra. Mycket är oklart.

I högra kanten i collaget syns en fotograferad maskin som saknar gravyrens stela stil.

Sonessons

Sonessons är annars kända för att de på 1920-talet gav ut extremt tjocka kataloger. I dem finns bilder som är tillverkade även i Tyskland, på allehanda skåp och maskiner. Här och där finns signerade illustrationer som leder betraktaren vidare till orter och firmor på kontinenten. Katalogen trycktes dock i Sverige.

————————

Bifogar ett tydligt exempel från en broschyr i quartoformat som gavs ut 1897 av Tornborg & Lundbergh. Till vänster en graverad vajer och till höger en fotograferad vajer. Ett egentligen dåligt exempel, eftersom det är en logga graverad i träet på xylografin också. Men bara så ni hajar vad jag menar…

Vajjer2        Vajjer

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.