Ett hästskelett

Bengtssons lito Bengtssonslito2

Innan vi tittar på den av Pia så snabbt lokaliserade zooanatomiska flerdimensionella stora hästen, kikar vi på den här planschen på tunt affischpapper som finns i boksamlingen.

Bengtssonslito_det  BTrycklista

Planscherna trycktes av Bengtssons i Stockholm. På trycklistorna finns i början av 30-talet tillägget offset, men de borde väl mångfaldigat med hjälp av båda plantrycksmetoderna. När de gjorde sig av med sina litografiska pressar känner jag inte. Och nu har jag varit runt i magasinen och spanat på olika hästar och trycksaker, så jag vet inte om detta är litografi eller offset. Maskinellt raster och alla procedurer är jag inte helt insatt i. Och tryckår för dessa planscher fanns inte på dem och jag har gjort annat emellanåt, så jag har inte kollat i katalogen. Pust!

BengtsTL

Nästa gång kommer vi få se en hästs inre organ, som min kollega Pia Carlsson skickligt återupptäckt. Med hjälp av metoden att kolla på fack direkt, utan någon hjälp av katalogen. Fast det finns bildminnen och ett kartotek i huvudet på henne.

Relevanta fack för hästar är:

Medicin Veterinärmedicin

Naturvetenskap Zoologi

Sport Ridning

Och tillvägagångssättet är att man kollar på folio och liggfolio först och sist vanligt bokformat. Hästar är ju stora, liksom golv. Trycksaker som gör reklam för golv finns därför även på liggfolio. Hänger ihop med trycksakskultur, som baserar sig på en rad faktorer. Lite svårförklarat och bygger också på känsla, eftersom hus är stora men reklam för hus mest finns på vanligt format upp till A4. Lite snårig tankegång som blir krånglig att reda ut här…

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.