Höstschlager 1938

Det lilla fickhäftet med de praktiska måtten 15,5 x 10,5 cm à 60 öre innehåller 45 visor. Omslaget är av ett anslående, modernt och funktionalistiskt snitt men saknar uppgift om illustratören – bara ett GH finns noterat på framsidan. 

Många av vistexterna är säkert fortfarande välkända, här några exempel: Bei mir bist du shön, Han hade seglat för om masten, Hör min sång, Violetta, Jolly Bob från Aberdeen, Kaffe med kyssar, Två gitarrer. 

En ganska stor del av visorna är typiska beredskapssånger. Flera av dem har en tydlig anknytning till sjön: Jag blir aldrig mer förälskad i en sjöman, Hala hem för Albertina. Och i Nya flygarevalsen är texten tillägnad en löjtnant vid Kungl. Roslagens flygflottilj.  

Åtskilliga har också hämtats ur den aktuella biografrepertoaren såsom Hala hem för Albertina (Styrman Karlssons flammor), Ingen vacker flicka kan hälsa en malaj och Farväl, farväl (Kustens glada kavaljerer): De´ ä´ något visst med en kustartillerist. 

Och alla speglar de det annalkande världsläget.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.