De blåvita lejonen

Klicka för större bild.

Nyligen slog Finland oss svenskar i VM i ishockey. Det blev 6-1 till finnarna – de blåvita lejonen!

Från 1962 finns ett program från en landskamp mellan Svergie och Finland i ishockey. I programmet står det bland annat att: Om Finland vinner på Ullevi är det en unik händelse, eftersom finländarna ännu inte vunnit någon av sammanlagt 15 landskamper i Sverige.” Tydligen hade länderna mötts totalt 39 gånger med 35 segrar för Sverige. Hur det gick i matchen som gick av stapeln 1962 – någon som vet?

Ishockey finns på avdelningen Sport i den gamla samlingen -1970. Men det finns ingen särskild avdelning för hockey, så som det finns för till exempel fotboll. Det beror förmodligen på att sporten är förhållandevis ung och att det inte finns så många trycksaker från tiden. För att hitta programmet fick jag gå till avdelningen Allmänna möten och tävlingar. Och där inom leta på olika år. Det var många skid- och skridskotävlingar inom ”vintersport” som det stod på en del pappersomslag. 1951 hittade jag ishockey ifrån, vid en hastig genomgång. Och så 1962 dök detta program upp.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till De blåvita lejonen

  1. Gönul Sari skriver:

    Jo, jag kollade upp resultatet från 1962 i Wikipedia. Båda var träningsmatcher och Sverige vann båda gångerna med 8-2 och 7-1.