Nationaldagen

Idag firar vi nationaldagen, som är helgdag sedan 2005. Det betyder ju inte att alla är lediga, utan många måste jobba.

Historiska händelser som kan knytas till 6 juni är att Gustav Vasa blev kung 1523. Att regeringsformerna för 1809 och 1974 utfärdades detta datum. Först 1983 blev dagen nationaldag. Tidigare kallades den för Svenska flaggans dag, vilket framgår av trycksakerna.

De båda programmen som vi visar här upplevs nog av många som inte gångbara på 2000-talet. Med kristen bön i Kiruna och fanan i kombination med en staty av en stark manlig kropp. Idag skulle man ju inte utforma ett program för allmänheten så här, eftersom Sverige är annorlunda.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nationaldagen

  1. Carina Broman skriver:

    Programmen finns på en avdelning som heter: Program Diverse. De är ordnade år för år. I många fall finns det omslag som det står Svenska flaggans dag på. Gäller fram till 1970. Många har givetvis flaggan i färg på omslaget.