Gymkhana

De här sköra bladen är daterade 1903. På regementet i Jönköping arrangerades sportsliga aktiviteter. Vad sägs om kanonrullning och flaggplockning?

På det gulbruna bladet finns Gymkhana med, som var en aktivitet som utfördes till häst. Det kan handla om att plocka upp saker från marken, att slå bollar och liknande. En modern form av sporten utövas även nuförtiden.

Idag finns det inte längre några militärer på regementet, eftersom det upphörde 1985. I byggnaderna finns istället ett väldigt stort köpcentrum, nämligen A6. (A som i artilleri.)

Placering: Sport. Allmänna möten och tävlingar. (Kapsel: 1867-1904).

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 Responses to Gymkhana

 1. Immanuel Nifkiffa skriver:

  Om sporten ”uppfanns i england 1957”, hur kommer det sig att den är beskriven 1903 ?

 2. Carina B skriver:

  I Nordisk familjebok, uggleupplagan, finns en text om sporten. Volymen är tryckt 1909, men texten visar på att sporten är äldre än så:

  ”Gymkhana [djimkä’no], sportv., eng., ett slags
  spel till häst, som afser att prestera vighet och
  fintlighet hos ryttaren, hvarvid t. ex. olika
  föremål skola upptagas från marken eller vissa,
  ofta skämtsamma uppgifter skola under ridningen
  utföras. Det har ursprungligen öfvats särskildt
  inom engelska kolonialtruppernas kavalleri.”
  Författarens signatur: B. C-m.

 3. Carina Broman skriver:

  Hej igen!

  När det gäller signaturen B. C-m. har jag och kollegan Dag gjort efterforskningar och kommit fram till att författaren till den korta texten är friherre Carl Gustaf Bror Cederström. Han föddes 1860 och blev överstelöjtnant 1908 och överste 1913. Hans fick sin utbildning på en krigsskola och var under 1 år anställd vid ett dragonregemente i Tyskland. Dessutom var han ridlärare på den kända ridskolan Strömsholm och även ryttmästare. (Uppgifterna är hämtade ur verket Svenska adelns ättartavlor av Elgenstierna.) Så Cederström var alltså en van ryttare och militär med utländska influenser.