Papper!

Sedan den första boken trycktes i Sverige i slutet på 1400-talet har det gått åt ofantligt mycket papper. Papper har i många århundraden varit en förutsättning för att kunna publicera en tidning, en bok, en tidskrift, en broschyr, en katalog eller ett flygblad. Nu mer kan man publicera sig digital, men ändå fylls vår samling med trycksaker. Papper, papper och åter papper.

I höst firar vi lagen om pliktexemplar som funnits i 350 år, sedan 1661. Tryckerierna har sedan dess varit skyldiga att leverera sina trycksaker till oss. Det är lätt att glömma bort pappersbruken, som i de flesta fall är en förutsättning för att det ska bli en bok eller en reklamkatalog. Någon måste skriva en text och kanske bifoga bilder, någon ska formge materialet, någon ska trycka det och sedan ska det distribueras. Men långt före den processen ska ett företag tillverka papperet. Och tänk; träden ska planteras, växa upp, sedan fällas, bearbetas och därefter göras till pappersmassa. Och det går åt energi.

Holmens bruk är ett av flera företag som tillverkar papper, och det har de gjort länge. Redan 1633 fanns ett bruk som gjorde papper för hand vid Motala ström. Och 1837 fick bruket sin första pappersmaskin. Idag är företaget Holmen en koncern inom papper, skogsbruk och energi.

Den lilla prislistan som visas i originalstorlek återfinns hos oss på: Affärstryck 1800-tal. 8:o.

Jag återkommer i ämnet. Du kommer bland annat att få se ett gammalt blad från 1700-talet där folk i Örebro uppmanas att samla lump, alltså tyg, till Lindbacka pappersbruk. Under lång tid på 1800-talet tillverkades papper av gamla textilier. Men då var inte heller mängden av trycksaker så stor, som idag.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.