Djurens vänner

Hos oss finns material inom ämnet Djurskydd i den gamla samlingen. I slutet av 1800-talet bildades flera föreningar som hade som syfte att se till djurens bästa. Det skriver Karin Dirke om i sin doktorsavhandling ”De värnlösas vänner”.

Djurvännernas förening, vars röda verksamhetsberättelse syns till höger, startade 1882.

På sidan 7 i en redogörelse från det andra sammanträdet, som hölls 1884, kan man läsa om en bonde i Ovanåker som fick en silverpokal av föreningen. Varför – jo, han hade räddat sina djur från att bli innebrända, eftersom ladugården hade börjat brinna. Han hade därigenom visat stor omtanke om sina djur. Det står om händelsen en bit ner från mitten. Det börjar med: Den andra belöningen…

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.