Fluor och tandvård

Idag är det fluortantens dag. Minns du henne? Det gör jag. På 70-talet när jag gick i skolan kom hon med en bricka med små koppar på. Hon hade med sig en flaska, ur vilken hon hällde upp den genomskinliga vätskan. Enligt bladet från 1969 skulle man skölja i två minuter. Dessutom kommer jag ihåg att det alltid var någon klasskamrat som hade med sig en lapp hemifrån. På den hade någon, förhoppningsvis en förälder, skrivit att personen var allergisk mot fluor; fick huvudvärk, kände sig svimfärdig eller något ännu värre. Klasskamraten slapp då fluorsköljningen.

Till höger syns en sida från Tandvårdskommittén i Kopparbergs läns landsting. I foldern framkommer det att det fanns motståndare till att tillsätta fluor i dricksvattnet. Det ansågs vara en typ av tvångsmedicinering. Av den anledningen står det tydligt att fluorsköljningen i skolorna var frivillig. Men många menade att fluor var bra för tandytan. På bladet syns den lilla koppen!

Det långsmala vita bladet till vänster: Information om allmän tandvård, med vidhängande anmälningstalong från 1944.

Återfinns på: Medicin. Odontologi. Folktandvården.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.