Boktryckeri-societeten

Boktryckeri-societeten bildades 1752 och deras uppdrag var att hålla ordning bland tryckerierna och mellan de anställda. Alltså en övergripande organisation för tryckerier, förr i tiden.

Klicka på bilden så blir den större.

I Nordisk familjebok står det bland annat att den inrättades genom en kunglig förordningen ”till förekommande af åtskilliga missbruk och oredor, som vid
boktryckerierna här i riket skola sig inritat,
hvilka bragt dem uti ett beträngt tillstånd, samt
hindrat litteraturens och bokhandelens uppkomst”.

Trycksakerna finns i en kapsel på: Bibliotek, Bokhandel, Tryckerier. Sällskap. Format 8:o.

Sök på ”Boktryckerireglementet 1752” på Internet så får du fram mer information. Ett annat söktips är att skriva ”copyright history”, så finns det texter på olika hemsidor. Och så har bland andra Karl-Erik Tallmo skrivit om ämnet och ett förslag är att skriva ”tallmo copyright” i sökrutan, så finns en sida med länkar till äldre svenska styrande källdokument från 1700- och 1800-talet.

Det viktiga dokumentet från 12 augusti 1752 heter: ”Kongl. maj:ts nådige förordning och reglemente för boktryckerierne i riket”. Du kan söka på ”boktryckerierne 1752” i Regina, om du vill beställa fram det. Observera att många förordningar finns tillgängliga i vår referenssamling – de står framme på plan 5,5.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.