Ett pappersbruk

Vår samling är fylld med trycksaker – av papper. Och jag vill därför påminna om pappersbruken, som är de företag som tillverkar papperet.

Här syns trycksaker från Kvarnsvedens pappersbruk som ligger i Borlänge. Daläven rinner förbi. Bruket anlades för drygt 100 år sedan. Idag ägs det av Stora Enso. Man gör bland annat tidningspapper. På bilderna skymtar de stora pappersmaskinerna. Den blå broschyren med mannen som granskar papper är från 1968.

Broschyrerna finns på: Politisk ekonomi. Bolag och bruk. Där finns det mer interna företagsmaterialet. Säkert finns det mer kundorienterade trycksaker på avdelningen Affärstryck. Allt är uppställt på företagets namn.

Om du söker på förslagsvis ”Massa- och pappersindustri” på Internet så finns det texter om den här typen av processindustri. Det kan vara bra för allmänbildningen att veta hur man tillverkar papper. För papper är ju något som i det digitala 2000-talet fortfarande är en väl fungerande informationsbärare.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.