Jakt

Nu på hösten börjar älgjakten. På avdelningen Ekonomi Jakt finns trycksaker som rör olika sorters jakt under året.

Jakten på vargar finns det olika åsikter om. Jag vet att det varit diskussion om huruvida det är smakligt att visa foton på säsongens skjutna älgar i den lokala tidningen. Jag har släktingar, män, som jagar. Jag har sett många uppstoppade älghuvuden, troféer, sitta på väggar i gårdar. Jag minns särskilt när jag som liten steg in i en kall stor trapphall med gröna tapeter och röda dörrkarmar – där hängde bland annat en tolvtaggare.

I stadgarna för Östgöta jägarförening från 1841 som visas nedan, står det bland annat följande om jakt på harar:

Hvad som bland annat menligt inverkar på Hararnes tillväxande, är den mängd lösgående hundar, som borttaga Harungarne, hvarföre det vore önskligt om Jägare i allmänhet kunde förmås hålla sina hundar bundne, åtminstone den tid af året, då jagt ej bör idkas.”

För övrigt upplyser min kollega Dag om att förkortningen ”u. p. a.” som står skrivna på de mörka stadgarna från 1937 betyder: Utan personlig ansvarighet. Det innebär att det inte är medlemmarna som ansvarar för föreningens skulder vid en konkurs.
Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jakt

  1. Helicopter skriver:

    Great! Thanks for the share!