Skepp från 1661

Det här är en kunglig förordning från 1661. Den är alltså 350 år. Dokumentet reglerar skepp och gods som ska passera genom Öresund och Bälten. (Stora och Lilla Bält ligger i Bälthavet. Enligt Nationalencyklopedin är det namnet på de dansk-svensk-tyska sunden mellan Östersjön och Kattegatt.)

Visst är det ett vackert skepp! Ett riktigt skepp från 1600-talet är regalskeppet Vasa, som sjönk 1628.

Ett sådant här dokument ingår i Svenskt offentligt tryck, som också kallas för Årstrycket. Många förordningar finns framme på plan 5,5 och behöver inte beställas upp. I Regina-katalogen finns de sökbara. Det finns även tryckta verk med ämnesregister att tillgå, till exempel en gammal klassisk förteckning av Johan Pehr Höppener som täcker perioden 1522-1750.

Det är förvånansvärt spännande att läsa gammalt offentligt tryck. Det ger inblickar i en svunnen tid. Efter ett tag lär du dig hur man formulerade sig, använde olika fraser, att tolka typsnitt och läsa frakturstil.

Läs vidare här!

Notera att hos oss på vardagstryck finns endast i undantagsfall förordningar från 1700-talet och framåt. Det handlar om dubbletter. Detta skepp har jag hämtat från KB:s boksamling. Eftersom vi firar att lagen om pliktexemplar fyller 350 år i höst, kan det vara roligt att se en trycksak från just år 1661.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skepp från 1661

  1. Carina skriver:

    Tilläggas kan att i LIBRIS finns en deldatabas som heter Äldre svensktryck. Andra tryckta förteckningar som behandlar Årstrycket är de volymer som slarvigt benämns; Quiding, Schmedeman och Stiernman.

  2. Fröken Broman skriver:

    Visst, för att vara helt korrekt: det finns lite handlingar som tillhör Årstrycket och som bara finns på vardagstryck. Men det är katalogiserat.