Att köra bil

Till vänster i grönt syns en instruktionsbok för körkortsaspiranter från 1920-talet. På sidan 10 nämns säkerhetsregler, som:

2. ”Kom ihåg att alltid pröva bromsarna före utfärd.”

7.  ”Försök vid körning att använda signalhornet så lite som möjligt.”

När bilarna var ett nytt påfund, var det förmodligen roligt att tuta mycket med signalhornet. Gör dom inte så i gamla filmer? Vägarna var inte heller asfalterade ute på landet och de var smala. Det gick folk på vägkanten också. Därför finns punkt 7 med.

Den lilla avståndsboken i grått från 1921 är till för att man ska föra anteckningar om vad det kostar att resa mellan olika orter. Avstånden utgår från Helsingborg. Det framgår att från Helsingborg till Djuramåsa är det 12 kilometer. Och till Stockholm är det 610 kilometer. I en ny avståndstabell som finns på Internet är det idag 564 km till Stockholm. Den avgörande faktorn är ju inte att sträckan minskat något på 70 år, utan att nu för tiden går bilarna så mycket fortare. Det är hastigheten som gör det! Körtiden blir kortare.

Båda återfinns på: Kommunikationer. Bilar och bussar.

På Internet i YouTube finns svartvita filmer från bilens barndom. Sök till exempel på ”America on Wheels Early Automobiles” så dyker det upp bilfilmer. I början av den mest relevanta filmen syns dessutom en biltuta.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.