Normaltid

Det är dags att ställa tillbaka klockan en timme. Vi går från sommartid till vintertid i natt. Ställ tillbaka innan du går och lägger dig. Det hör ihop med ljuset och mörkret. Användbart uttryck är ”att utemöblerna ska ställas tillbaka”. På Internet finns Fröken ur som visar rätt tid. Sök även på ordet atomuhr. Om du tycker det är krångligt med olika tidsskillnader, så fundera på följande:

Förr var det inte samma tid överallt i Sverige. I januari 1879 infördes dock svensk normaltid*, vilket innebar att alla orter fick samma tid. Tidigare hade skillnaden mellan Strömstad och Haparanda varit 45 minuter och mellan Stockholm och Göteborg 24 minuter. Jag skulle tro att för en bonde i en by var det inte lika viktigt med exakt och samma tid. Det måste vara så att den tekniska utvecklingen i slutet av 1800-talet drev på så att Sverige fick samma tid överallt. Kommunikationer över geografiska områden är kopplade tid klockslag. Det var särskilt aktuellt för tågen på järnvägarna.

De här två blåa broschyrerna från 1903 är placerade på avdelningen: Affärstryck 1900-1920 format 8:0. Detta på grund av att det fanns ett aktiebolag som hette Svensk Normal Tid och som hängde ihop med Kungliga vetenskapsakademiens observatorium. I broschyrerna finns väggklockor, så kallade regulatorer. Just deras klockor var på något vis sammankopplade med ledningar till en central, för att de på så sätt skulle visa exakt samma tid. På sidan 8 står det bland annat ”Att elektriska ur, reglerade i full öfverensstämmelse med ett normalur på Stockholms observatorium spela stor, praktisk roll i det allmänna lifvet…”.

*Uppgift från Wikipedia. I Nationalencyklopedin står det: ”Borgerlig tid, även kallad Sveriges gemensamma borgerliga tid, äldre benämning på den zontid som används i Sverige. Gemensam tid infördes i Sverige 1878 och benämningen svensk normaltid 1979.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.