Jobba på pappersindustri

Det här är broschyrer som rör arbetet inom pappersindustrin under perioden 1925-1952. Papper är en efterfrågad vara. Det används bland annat till toalettpapper, servetter, dagstidningar, broschyrer och böcker.

1906 hade Hörnefors sulfitfabrik en kapacitet för 16 000 ton per år. Fabriken använde sig av sulfitmetoden som gav en ljusare massa och luktade inte, så som sulfat gör. Om du söker på ”Holmen Mo Domsjö” på Internet så finns det lite mer information om fabriken i Wikipedia. Sök gärna även fram: ”Rune Öströms berättelse om fabriken”.

I det blå kollektivavtalet från 1937 står det på sidan 7:

I sulfitfabrikens vedgård pågår arbetet i 8 timmar pr skift, eller 48 timmar pr vecka med samma arbetstider som i renseriet utom när rullning pågår, då arbetet bedrives i tre skiftlag à 7,5 tim. pr skift eller 45 timmar pr vecka.”

Broschyrerna är placerade på:
Politisk ekonomi. Arbetarfrågan. Avtal.

Relevanta sökord på Internet eller i ett uppslagsverk är; pappersmassa, sulfitprocessen, sulfatprocessen.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jobba på pappersindustri

  1. Bettan skriver:

    Såg ett TV-program om Stieg Larsson. Tyckte dom sa att han hade jobbat på Hörnefors ett tag.