Fougt och Marquard

Klicka på bilden så blir den större.

Elsa Fougt levde mellan åren 1744 och 1826. Hon var boktryckare och drev Kungliga boktryckeriet i Stockholm, som bland annat hade till uppgift att trycka det så kallade årstrycket – Sveriges officiella tryck. Det står hennes namn ditskrivet med bläck högst upp på framsidan av bladet, som syns till höger: ”Välädla fru Elsa Fougt”.

Det här är en prislista på två sidor från 1806 för olika typsnitt som man använde när en skrift skulle tryckas. Man behövde veta hur mycket kunden skulle betala för layouten. Prislistan hör till Carl Fredrik Marquards tryckeri i Stockholm. Det var lite oväntat att Elsa Fougts namn dök upp på en trycksak från ett annat tryckeri. Och det är hennes handstil. Hon skriver ”välädla” om sig själv.

Sidan 2.

Anna-Maria Rimm har skrivit en avhandling om Elsa Fougt och kortare texter finns i tidskrifterna Samlaren och Biblis. Jag läste i en av hennes texter att Marquard och Fougt var konkurrenter. Därefter mejlade jag Anna-Maria, som upplyser om att Marquard köpte ett stilgjuteri av Fougt år 1801.

Prislistans placeringen i den äldre samlingen är avdelningen: Bibliografi; Bokhandel, förlag och tryckerier.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fougt och Marquard

  1. Pingback: Norstedts / Kungl. boktryckeriets arkiv | Om samlingar och bevarande