Luftskydd

Året är 1940. Ute i världen pågår andra världskriget. I Wikipedia står det för den 15 november: ”Som svar på anfallet mot Coventry börjar RAF att bomba Hamburg i Tyskland.”

I Borås anordnas så kallade luftskyddsdagar. Det ser dramatiskt ut på bilden med flygplan i luften. I Sverige fanns föreningar som sysslade med frågor som rörde bevakningen av luftrummet. Även en institution som hette Luftskyddsinspektionen och en organisation med namnet; Sveriges Centralförbund för civilt luftskydd. 

Arrangör för de här två dagarna var; Borås med omnejd luftskyddsförening.

Enligt det bruna programmet varvades dagarna med konsert, soaré och kortége genom Borås. För söndagen står det bland annat: ”Klockan 14,05. Demonstration av luftvärnspjäser, speaker civilingenjör Olle Wikström” och ”Klockan 14,15. Flyganfall, luftvärnet träder i aktion.” I badhuset var det stort program med bland annat dragkamp mellan ”armén och flottan”, sånguppträdanden, simtävlingar, vattenpolo och mannekänguppvisning. På sidan 14 finns ett fotografi på en kanon, en ”boforspjäs för luftvärnet”.

Återfinns på: Program. Diverse. 1940.

När det gäller luftskydd och luftvärn är mina kunskaperna dock ringa. Jag har inte gjort lumpen och var inte född när detta inträffade för mer än sjuttio år sedan. Men det hänger väl också ihop med civilförsvaret? I Regina-katalogen kan du söka på till exempel ordet ”luftskydd” och på så sätt få fram vidare läsning.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.