Finlands självständighetsdag

 

Det självständiga Finland fyller 94 år i dag. Den blåvita flaggan hissas upp, många tänder ljus i sina fönster och ser presidentens mottagning på TV, om man inte blivit bjuden själv. Och självklart bastar en och annan finne i dag. Bada bastu är aldrig fel.

I dag kan man nog kalla Finland för ett tryggt och stabilt land men för 94 år sedan var det inte så. Bifogat ser du några trycksaker ur vår samling som är utgivna under de första kritiska åren, då Finland var ung.

1809-1917 var Finland ett autonomt storfurstendöme under Ryssland. Efter oktoberrevolutionen i Ryssland förklarade sig Finland självständigt. Men när ett land blir självständigt sker det sällan utan konflikter och lidande. Bolsjevikernas statskupp i Ryssland i november 1917, samt de starka sociala motsättningarna på grund av bland annat arbetslöshet och svår livsmedelsbrist, utlöste starka politiska spänningar i Finland.

 

Under våren 1918 bröt ett krig ut mellan borgerliga ”vita” och socialistiska ”röda” samhällsgrupper, som efter hårda strider slutade i den vita sidans seger. Priset för kriget var högt. Tusentals stupade i striderna och båda sidor bedrev terror. De röda mördade ca 1600 personer, de vita ca 8400 under och omedelbart efter kriget.

Inbördeskriget skapade en långvarig, djup klyfta i det finländska samhället. På den röda sidan var det framförallt efterkrigsuppgörelserna och fånglägerlidandena som skapade bitterhet. (Källa: Nationalencyklopedin.)

Finland blev en republik och som första president valdes Kaarlo Juho Ståhlberg 1919.

Trycksakerna återfinns på: Program, Diverse, 1917-1918.

Efter den sjätte december närmar sig julen med stormsteg. Utöver skinka och sillsallad är kålrotslåda och morotslåda absoluta måsten på det finska julbordet. Jag har dragit fram min mors recept ur skrivbordslådan.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.