20 december – en tomte i städskåpet

Vem skulle inte vilja ha hjälp med julstädningen av en stark liten hustomte? Under första hälften av 1900-talet fanns Tomtens kraftskurpulver i många städskåp. Medlet tillverkades på Fabriken Tomten, grundad av ingenjör Alex. Lagerman Junior i Jönköping år 1897. Fabriken  var framgångsrik och när lokalerna i Jönköping inte räckte till flyttades den till Göteborg år 1901. Härifrån var det också lättare att ha förbindelse med utlandet. Senare blev Fabriken Tomten ett dotterbolag till Barnängens Tekniska fabriker i Stockholm.

År 1906 gav Fabriken Tomten ut en liten broschyr med titeln Några ord i Egna-Hems-saken. Här ges råd om hur man skapar ett lyckligt hem. Får man tro broschyren finns det många små tomtar i vrårna som är behjälpliga vid skapandet av tomtebolyckan. Och insprängt i texten hittar man rekommendationer att använda Fabriken Tomtens skurpulver, putsmedel, tvättmedel, tvål m.m.

Hjälpsamma hustomtar kan nog vara bra, men vem som förväntas ta ansvar för hemmets städning vid förra seklets början framgår tydligt av följande citat ur broschyren: ”Ingenting är väl trefligare att se i ett hem än en nätt, proper och renlig husmoder. När man ser ett sådant kvinligt väsen, förstår man, hvarför golfvet alltid är nyskuradt, hvarför kärl, kastruller, grytor, lampor, spisel- och kakelugnsluckor etc. blänka  och skina, som om de ständigt voro nya. Det är renlighetens och ordningssinnets tomte, som ledsagar henne hvart hon går i rum och kök och skafferi. Och denne tomte bär ständigt i sin hand Tomtens Kraftskurpulver, hvilket han lärt känns som samtidens bästa och mest öfverlägsna rengöringsmedel.”

Lägg märke till orden ”bär ständigt i sin hand”  och se på bilden hur tomten på paketet håller ett paket i sin hand med en bild av en tomte som håller ett paket i sin hand, med en bild av en tomte som ..

Priskuranten och broschyren finns i Vardagstryckssamlingen bland det material som är klassificerat som Affärstryck.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.