21 december – På resa

Här nedan syns två tidtabeller för december år 1879 och julen 1939. De finns på avdelningen: ”Kommunikationer. Tidtabeller. Järnvägar. Statens.” I vår gamla samling finns tidtabeller för både de statliga och enskilda järnvägarna. Dessutom finns i bundna tjocka volymer ”Sveriges kommunikationer”.

Från och med i år 2011 placeras tidtabeller däremot på avdelningen ”Transport; landtransport”. På avdelningen ”Kommunikationer” finns nu mer mest telebolag, alltså i betydelsen telekommunikation.

Järnvägen är, enligt vårt nya ämnessystem, alltså ett transportmedel. Förr var resor med järnvägen som sagt ett kommunikationsmedel.

Samtidigt är ju både samtal och resor ett sätt att kommunicera. Och typiskt för den tid vi lever i på 2000-talet är just längtan efter möten; genom resor och vår lust att prata i mobil. Vad går upp mot ett personligt möte?

Ps. Kom ihåg resegarantin. Blir tåget rejält försenat, blir du förhoppningsvis ersatt. Förra julen fick jag en ytterligare resa, så jag blev glad. Två resor till priset av en! Men man kan givetvis färdas på annat sätt: åka bil, långfärdsbuss, spark, taxi eller stadsbuss. Ds.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.