22 december – Medlem af Svenska kurortföreningen

Då det var dags för det stora julbadet kanske man inte åkte på kurort? Kring förra sekelskiftet var det dock stort. Det kan man förstå om man tittar i samlingen under ämnet Medicin Badanstalter och kurorter. Där finns några hyllmeter badbroschyrer från många orter i Sverige. Just den här kommer från Södertelje badinrättning 1913.

I den fint illustrerade broschyren på 12 sidor får vi en kort beskrivning av Södertälje med omgivningar, vad man kan roa sig med under badsemestern, hotell , restauranger på orten och så vidare. Men framför allt innehåller broschyren mer praktisk information kring själva badandet. Vilken typ av bad som erbjuds i badhuset, hur de kan vara lämpliga för olika åkommor och prisuppgifter förstås.

Illustration i broschyren

Exempel på bad som erbjöds är gyttjebad, salt- och tallbarrsbad, ”afrifning ell. dusch” och bassängbad av olika slag. Man kunde även få elektriska ljusbad, luft- och solbad.

Det fanns 1913 ett nyinrättat radiuminhalatorium i badhuset. Det framgår inte vad det kan vara men det låter tveksamt nyttigt …

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.