24 december – Tomtepåsen

Nuförtiden förbrukas 3-3,5 miljoner julgranar i Sverige varje år. Först ut var de aristokratiska hemmen, där man började med julgran i mitten av 1700-talet. Ungefär hundra år senare hade seden spritt sig till prästgårdar, storbondehem och herrgårdar. Runt 1900 nådde traditionen ut i stugorna i hela landet. 

Då hade man små granar, ofta placerade på bord eller kanske i en kruka. De kunde dekoreras med ljus och även frukt och konfekt. Julgransprydnader fanns att köpa i större städer från slutet av 1800-talet och de var ofta importerade från Tyskland.

När granen är klädd och de sista julbestyren ska ordnas, behöver barnen underhållas i väntan på paketutdelning. Tomtepåsen gavs ut från 1942 och den är full med roliga saker att göra. Här finns bland annat en bild över stjärnhimlen som den ser ut på julkvällen, en julkrubba med figurer, 

Vikingaskeppet Röde Orm, Kalle Anka som sprattelgubbe och Teater Ching Chang Chung. På baksidan av själva påsen finns Svampspelet.

Tomtepåsen har sin placering på Undervisning, Barnböcker.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.