Finns August Strindberg i telefonkatalogen?

Författaren August Strindberg hade telefon när han bodde på Drottninggatan i Stockholm. Lägenheten fanns i ett tornhus och kallades för Blå tornet. Han bodde där fram till sin död 14 maj 1912. Nu för tiden är hans bostad ett trevligt museum.

Min kollega Carina och jag tittade i rikstelefonkatalogens Stockholmsdel för 1912, men där finns inte August Strindberg med. Inte heller det pensionat som servade honom med mat, fanns med i katalogen.

Finns han med i några andra telefonkataloger?


  

Strindberg hade telefon. Han hade hemligt nummer och bytte dessutom nummer flera gånger under sin tid i Blå tornet. Det förklarar varför han inte finns i katalogen.

Dessutom var han under 1912 svårt sjuk i cancer. Hans allra sista nummer var 5622.

Det visade sig att Strindberg hade hemligt telefonnummer! Han bytte dessutom nummer flera gånger under sin tid i Blå tornet. Det förklarar varför han inte finns i katalogen. Hans allra sista telefonnummer var 5622. (Jag frågade personalen på Strindbergsmuseet som svarade mig detta.)

En liten inblick i hans vardag: ”Maten kom upp från Falkners pensionat en trappa ner och kaffet bryggde Strindberg själv i sin kaffebryggare. Han var modern och svepte sin whiskygrogg med mycket vatten, och därpå ännu en. Vilket inte hindrade honom från att stiga upp mellan kl 5 och 6 nästa morgon och ta sin vanliga promenad över Ladugårdsgärde. Strindberg hade ej kylskåp men isskåp, vattenklosett, dusch och telefon. Vid telefonen satt en lista med telefonnummer till bl a brodern Axel och Cederlunds vin-och sprithandel…”. Citat från ett föredrag av Stefan Bohman.

För övrigt kan tilläggas att på avdelningen ”Affärstryck. Hotell och pensionat” i vår samling hittade vi inga reklamblad från Pensionat Falkner, inte heller under namnformen Falkners pensionat.

Falkners dotter hette Fanny och hon hade lite kontakt med Strindberg. Du kan ladda ned en intervju med Fanny Falkner här.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

One Response to Finns August Strindberg i telefonkatalogen?

  1. Martin Perman skriver:

    Strindbergs första telefonnummer var: 2946

    Källa
    P1 kulturradion bokcirkeln Strindberg del 5, april 2012.
    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3349