Ådalen 1931

5 personer dödades vid demonstrationen i Ådalen 1931. Dödsskotten gav upphov till protester runt om i landet. Här visas två flygblad som återfinns på avdelningen: Program diverse. Där finns fler blad som rör händelsen. Enligt det brandgula bladet var Edoff Andersson huvudtalare under protestmötet i Stockholms Högalidspark.

Om skotten i Ådalen ur Nationalencyklopedin:… ”Händelserna var unika och väckte stor uppmärksamhet både inom och utom landets gränser. Aldrig tidigare hade militär skjutit demonstrerande arbetare till döds i Sverige. Skotten gav upphov till några av de största demonstrationer som ägt rum i landet, med bl.a. 150 000 deltagare i Stockholm. I andra kammaren följde en upphetsad debatt, som föranledde talmannen att stänga riksdagen för dagen.”…

Lyssna på en radiodokumentär i P3.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.