Rösträtten

Här syns två blad från 1890 och 1913 som handlar om rösträtten. För oss på 2000-talet i Sverige är demokrati och rösträtt en självklarhet. Fundera på hur det var förr… Det var nämligen så att på 1800-talet fick inte alla vuxna i landet rösta. Inte förrän 1921 infördes rösträtt för kvinnor.

Till vänster syns ett blad med liten röd text som meddelar programmet för en demonstration vid Lill-Jans skogen i Stockholm. Programmets sista stycke består av Lill-Jans resolutionen antagen ”på stora allmänna folkmöten” 1887, 1888 och 1889. Man agiterade för inflytande och rättigheter – inte enbart skyldigheter. Många arbetade hårt och levde knapert, men hade inte rätt att rösta fram landets politiker. Bladet visar på att både Hjalmar Branting och den långt mer radikale Hinke Bergegren var talare vid demonstrationen. Då, 1890, var Branting ännu inte ordförande för sitt parti. Senare blev han även statsminister och Bergegren utesluten ur socialdemokratin. Vad det beträffar Lill-Jans: Nuförtiden är det väl inga demonstrationer där? I friluftsområdet syns nog mest joggare, hundar och flanörer. Bortglömd är kanske också den mest kända demonstrationen för rösträtten som hölls där 1902. Men om man lyssnar noga kan man säkert höra ropen skalla bland träden…

Läs om Else Kleen och Agda Östlund vars namn står på det bruna flygbladet som kallar till agitationsmöte 1913. Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, LKPR, verkade mellan åren 1902-1921. Det var en opinionsbildande organisation med medlemmar från både vänster- och högerhåll. Här samlades intresserade i en lokal på Söder i Stockholm.

Notera att programmet med den röda dekorationsramen kostade 5 öre, vilket måste betyda att arbetarrörelsen räknade med att det skulle komma många till demonstrationen. En del av deltagarna kostade alltså på sig ett program på plats, andra lät bli men kom ändå. Det bruna flygbladet ger besked om att att man fick betala 15 öre för att komma in på mötet – biljett. Och det ordnades med namninsamling. Bladen berättar alltså om olika sätt att opinionsbilda på. Stor öppen demonstration och mindre slutet möte. Olika förutsättningar och kanske andra traditioner och strategier.

Flygbladens placering i samlingen: Program diverse. 1890 och 1913.

 

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.