Fröhandel del 1

Affärstrycket, dvs reklam- och informationsmaterial från olika firmor, är delvis indelat i ämneskategorier. En svit är Fröhandel, och det är firmor som huvudsakligen säljer fröer men även plantor och krukväxter. Det äldsta trycket är från 1722 (Ahlich, Johann, Stockholm) men för övrigt finns det endast ett 10-tal firmor från 1700-talet. Sviten är uppdelad i 1800-tal och 1900-tal fram till 1970, därefter ingår fröhandelskataloger från t ex Svalöf och Weibull i den stora sviten av affärstryck. Samlingen benämns som frökataloger även om det på 1800-talet oftare står prislista, priskurant eller prisförteckning på trycken, och det kan vara både ettbladstryck och en tjockare katalog.

Alla är ingalunda illustrerade, utan många är rena förteckningar med prisuppgifter. Men det finns många som är både vackra och roliga att beskåda, och framförallt en källa till kunskap om vår växt- och odlingskultur.

I ett mindre projekt har vi dels gjort ny förvaring i bevarandesyfte, dels katalogiserat för sökbarhet i LIBRIS. Som ämnesord har använts fröer, köksväxter, trädgårdsväxter och åkerbruksväxter, och som formämnesord (TGM) prislistor.

Med vår definition enligt tryckens innehåll omfattar Köksväxter grönsaker som gurkor, rädisa, lök, ärtor och sallad (men även tobak!). Trädgårdsväxter är blomsterfrön, krukväxter, blad-slingerväxter, buskar, prydnadsväxter och fruktträd.

Åkerbruksväxter är betor, foderkål, morötter och åkerrovor som foder till boskap, men också t ex senap.

Alla grönfingrade har förstås helt koll på att annuella växter = ettåriga och att perenna = fleråriga. Däremot är det kanske inte självklart att ”Trädskole-alster” omfattar fruktträd, bärbuskar och parkväxter . Att Holland är tulpanernas hemland är allmänt känt, men visst låter Haarlemska blomsterlökar (hyacinter, tulpaner) exotiskt? Törnrosor är kanske inte något för en novis att börja odla?

Se också Fröhandel del 2!

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.