Pissoarer

Wiklunds verkstäder i Stockholm tillverkade allt möjligt; som lampor, skålar, beslag, ljusstakar och massa med annat. En del av grejerna kallades för galanteriartiklar.

1897 marknadsförde de sina pissoarer i en 12 sidors broschyr. En modell i brunemaljerad stålplåt kostade 55 kronor. Wilhelm Beetz hade patent på systemet. Finessen är att de rengörs med olja, urinol, istället för vatten. Det står att vatten endast behövs för att rengöra kaklet och lokalen. Luktfri pissoar – finns det?

Här är en koppling mellan slutet av 1800-talet och 2000-talet. Vi vill inte göra reklam, men du funderar förmodligen inte på att köpa en sådan här herrtoalett just nu. Det är intressant att saker som används idag har sina rötter i 1800-talets teknikkunnande.

Placering i samlingen: Affärstryck 1800-tal, format 4:o.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.