Idrottshallar

I idrottshallen som syns tecknad till höger i brunt hade jag skolgympa när jag gick på högstadiet. Den invigdes 1939, och används fortfarande i Jönköping. I idrottshuset finns bland annat en stor hall, med läktare, som det går att spela handboll i. Bredvid byggnaden fanns en gång i tiden en separat tennishall, som enligt programmet var färdigbyggd redan 1902. Jag minns tennishallen, men den revs för många år sedan.

Till vänster i grönt syns idrottshallen i Ängelholm. Den invigdes också 1939 och musikkåren spelade och landshövdingen höll tal. Vid invigningen för drygt 70 år sedan var det uppvisning av brottning, tennis och handboll. I programmet finns en lista på andelstecknare i ”Föreningen Ängelholms idrottshall”. Det var fabrikörer, disponenter, tandläkare, byggmästare, löjtnanter och någon fröken som tecknat andelar.

Återfinns på: Sport. Allmänna möten och tävlingar. 1939.

Före 1939 – i vilka lokaler idrottade man då? Friidrott kanske utomhus, men gymnastik och bollsporter? Till exempel: I anslutning till rådhusparken i Jönköping finns en mycket gammal gymnastiksal som fortfarande finns kvar. Jag hade lektioner i den när jag gick på gymnasiet. Det var trångt i den enda lilla salen, med ribbstolar och basketlinjer nära väggarna. Den skymtar till vänster i gult på den här bilden.

Här syns 2 äldre fotografier på gymnastikhuset i Jönköping. Det ser stort ut, men det finns ju inga kringliggande byggnader. Bilderna är odaterade, men här är det stora skolhuset ännu inte byggt. Det är Länsmuseet i Jönköping som bidrar med bilderna. Okända fotografer.

Boktips:
Idrottens miljöer i historiskt ljus, av Andersson och Phil Atmer.
Kroppens tempel och exercisfält, av Meinander. Utgiven i Bebyggelsehistorisk tidskrift nr 40, 2000.
Rektangeln i ovalen, av Lindroth.

Gymnastikens glömda rum, av Ångström-Grandien.
Jönköpings idrottshus ”Kåken” : 1939-2009, av Widell.
Artikel om idrottshallar.
Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Idrottshallar

  1. Carina skriver:

    Kika gärna noga på de svartvita fotografierna. Kan det vara mindre telegrafstolpar på taket? Spiran över entrédörren skulle kunna vara en åskledare eller är det endast dekoration? Fotografierna är i alla fall tagna vid den tid då tekniken framskridit så pass att personerna som rörde sig också kom med på bild.

  2. Carina skriver:

    Jag läste i ett dokument från Stadsbyggnadskontoret i Jönköping följande ”… och ett gymnastikhus även innehållande lärosalar uppfördes 1881 av J F Åbom.” Här nedan kan du läsa lite mer om Åbom och byggnader som han ritat i huvudstaden:

    http://www.stockholmsbebyggelse.se/web/page.aspx?refid=101