Händelsen i Scottsboro i Alabama

Arrangörer var: I. R. H:s Göteborgs avdelning, vilket betyder Internationella Röda Hjälpen. Läs om Svenska Röda Hjälpen här, som var en organisation på vänsterkanten.

Vem var Nordström och de andra ”politiskt fängslade” kamraterna? Knut Senander talade och han var kommunistiskt riksdagspolitiker.

Ada Wright på fotot var mamma till två pojkar. Hon hade alltså rest från Alabama i USA till Göteborg för att tala för sina barns frihet. Det skedde på sommaren 1932 i Göteborg.

I år är det 80 år sedan. Idag kan vi se tillbaka och vi vet hur deras liv blev. Fallet kom att kallas för ”The Scottsboro Boys”. 9 svarta pojkar blev anklagade för övergrepp på två vita kvinnor 1931. De nio pojkarna fick olika straff och deras senare liv blev helt olika. Det här tycks vara ett  komplicerat fall och du får själv läsa vidare och bilda dig en uppfattning om rättegångar – skyldiga och oskyldiga. Speglar det 30-talets tidsanda?

Jag läste som hastigast på lite om Ada Wrights två söner: Roy Wright var 12-13 år när händelsen inträffade. Han släpptes ur fängelset 1937. Skaffade sig jobb och gifte sig. 1959 sköt han sin fru på grund av otrohet och sedan sköt han sig själv. Andy Wright var 19 år och släpptes 1944 villkorligt ur fängelset. Han skaffade sig ett jobb, trasslade till det och 1951 inleddes en ny rättegång mot honom för ett annat brott. Han blev frikänd av den juryn.

Flygbladets placering: Program. Diverse. 1932. Förmodligen det enda i vår samling.

Tablå över viktiga händelser som rör fallet och personernas senare liv: 1931-1989.

Mother Ada Wright and the International Campaign to Free the Scottsboro Boys, 1931–1934”.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.