Att gå barfota i daggvått gräs

Vid slutet av 1800-talet infördes en behandlingskur vid några svenska kurorter som kallades kneippvattenkur. Metoden uppfanns av den tyske prästen och vattenläkaren Sebastian Kneipp (1821-97). I korta drag handlar det om att vandra barfota över fuktiga ängar och ta kalla fotbad i rinnande vatten.

Ryds sanatorium, beläget vid sjön Åsnen, 143 m. över havet var först med att erbjuda denna behandling i Sverige. I ett prospekt från 1895 annonserar man att denna metod ”med stor framgång behandlar en mängd olikartade sjukdomar såsom isynnerhet rubbningar i nervsystemet, uppkomna genom ansträngande tanke- eller kroppsarbete, kronisk lungkatarr, asthma, fetthjerta, korpulens, rheumatism och sjukdomar, beroende på förslappadt hudsystem, blodbrist, digestionsrubbningar, allmän svaghet m.m.” Mellan restaurangen och sjöstranden hade man anlagt en gräsmatta för barfotagående och vattengående gavs tillfälle till både i badhuset och utmed sjöstranden.

Den första verkliga kneippkuranstalten öppnades den 10 juni 1898 strax utanför Norrköping i Borgs socken. I ett prospekt från 1898 kan man läsa om det gynnsamma klimatet vid anläggningen. Enligt prospektet är  luften här ”fullkomligt befriad från dimmor”. Inom anläggningen finns badhotell, badrestaurang för 200-300 matgäster och ett par större villor med rum för kurgäster. Förutom kneippvattenkurer erbjuds luft- och solbad, svensk sjukgymnastik, massage och dietmat.

I mitten av februari behåller man helst strumpor och skor på sig utomhus, men om några månader kan det kanske vara dags att pröva barfotagång i daggvått gräs à la Kneipp?

Prospekt från gamla kuranstalter hittar man i vår samling på facket Medicin  Badanstalter & kurorter

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.