Proggen på KB – del 5 – Festivaler och teater

Veckans inlägg om proggen och punken är ett samarbete mellan KB:s båda enheter Vardagstryck och Audiovisuella medier. Förutom affischerna har vi musiken och skivomslagen på vår syskonblogg vid avdelningen Audiovisuella medier. Detta är ett upprop att hjälpa oss samla in den alternativa rörelsens trycksaker perioden 1967-1985. Det kan vara de politiska föreningarna men även olika kulturfenomen. Punkaffischerna saknas till stora delar och proggen likaså, men troligtvis finns de där ute nånstans. – Kontakta oss gärna om du vill bidra!                  vardagstryck@kb.se
Se även en punkaffisch på http://kolla.se

————————————————————————-

©anonym 1976

 

I slutet av 1960-talet bildades de första grupperna inom proggrörelsen. Här kan nämnas Hansson & Karlsson och Gunder Hägg. Starten anses vara musikfesterna som anordnades 1970 på Gärdet i Stockholm. Då framträdde en rad musiker och grupper som spelade mycket olika typer av musik.

Olika stilar var representerade inom musikrörelsen. I flera fall fanns koppling till de fria teatergrupperna, som Fria Proteatern, Nationalteatern och Musikteatergruppen Oktober.

Andra var folkmusikinriktade och försökte återuppväcka och moderniserade svensk folkmusik. Till denna riktning, där de flesta spelade instrumental musik, hörde bland andra Kebnekaise, Arbete & Fritid och Träd, Gräs och Stenar. Proggrörelsen har ofta beskrivits som en reaktion mot 1960-talsmusiken. Detta tog sig uttryck i ett tydligt ställningstagande för att sjunga på svenska. Den som var först med detta var Pugh Rogefeldt på skivan Ja, dä ä dä 1969.

©anonym 1980

Musiken behövde reklam och affischerna gjordes och formgavs ofta genom egna kontakter och på närmast tillgänglig reproduktionsapparat. Alla kostnader skulle hållas nere men ändå framstår affischerna idag som små konstverk. Lågbudget är ingen motsättning till detta men en mer kommersiell reklam hade sett helt annorlundabut och antagligen mindre intressant. Här tar istället de individuella särdragen och förmågorna plats. Affischernas form går hand i hand med musiken och det ofta  politiska budskapet. De hör ihop och inspirerar varandra. Musiken illusteraras av bilderna och bilderna ackompanjerar av musiken.©anonym 1976

©anonym 1976

©anonym 1975

©anonym 1976

 

Det här inlägget postades i Affisch, Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.